“2018 hedefimiz 1 milyon ton”

Haber: Özgür GÜN
2017 yılında Gemi Geri Dönüşümden Demir çelik sektörüne 800.000 ton hurda hammaddesi sağlandı.
Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Derneği Başkanı Gün Alp ERDİL 2017 yılını değerlendirdi. Başkan Erdil, İzmir’in Aliağa ilçesinde ülkemizin önemli sanayi tesisleri liman ve iskelelerin yer aldığı bir bölgemizdir. Burada faaliyet gösteren değişik iş kolları da ülke ekonomimiz için büyük öneme sahiptir. Aliağa’da yerleşik iş kollarından biri olan gemi geri dönüşüm sanayi, bölgede bulunan demir çelik fabrikalarına hammadde sağlamak üzere 1976’da kurulmuştur. Ege denizi Çandarlı körfezi Taşlı burnu ile ılıca burnu arasındaki sahil şeridinde, 26 parsel üzerinde 22 işletme ile faaliyetlerini sürdürmektedir. 2017 yılında 185 adet muhtelif tipte gemi dönüşüme alınmış olup, toplam çelik ağırlıkları 800.000 tondur.”dedi
10 bin kişiye istihdam sağlıyor
Başkan Gün Alp Erdil, İnsan nüfusunun artışı ile paralel olarak artan tüketim enerji açığını attırmakta, doğal dengeyi bozmaktadır. Her alanda geri dönüşüm ile bu bozulmanın hızını azaltmak kısmen de olsa mümkündür. Gemi Geri Dönüşüm sektörü,2017 yılında bölgede sektöre bağlı değişik iş kollarında yaklaşık 10.000 kişilik dolaylı istihdam sağlanmıştır. Ülkemizin çelik üretiminde kullanılacak hurda hammaddesinin yaklaşık yüzde 70’i ithal edilmektedir. Demir çelik sektörü için, gemi hurdası verimlilik açısından ithal hurda ile mukayese bile kabul etmemektedir. Gemi hurdaları üretilen yassı mamullerin verimliği ve kalitesini artırmaktadır.
Gemi Geri Dönüşüm hurda- maden hammaddelerinde dışa bağımlılığı azaltan ve döviz tasarrufu sağlayan bir sektördür.”
Ülkemize katma değer vergi ve prim olarak kazandırılmaktadır
Başkan Alp, Hurda yanında Gemi saçları haddehanelerde lama silme, kare ve köşebent gibi mamule dönüşmektedir. Gemilerin yapısal elemanlarında bulunan Bakır, çinko, alüminyum, krom vb gibi diğer madenler hammadde olarak ilgili sektörlere kazandırmaktadır. Geri dönüştürülen her bir ton geminin söküm maliyeti ülkemize katma değer vergi ve prim olarak kazandırılmaktadır. Gemi Söküm sektörü, çevresel kirlenme açısından diğer sanayi kuruluşlarımızda olduğu gibi elbette belirli riskler taşır. Ancak uluslar arası normlarla belirlenmiş kural ve kılavuzlara uyarak, denetim mekanizmalarının tam ve etkin olarak çalıştırılması sonucu bu tür riskleri ortadan kaldırmak/azaltmak mümkündür.
Sektörün 2018 hedefi 1 milyon tondur.
Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri’nde ulusal ve uluslar arası tüm kurallar hassasiyetle uygulanır, ilgili kurum ve kuruluşlar ile bağımsız gözlemciler tarafından sürekli denetimler yapılır. Gemi geri dönüşüm sektörü ulusal/ uluslararası yönetmelik ve sözleşmelere uygun olarak tesis ettiği Atık Yönetimi ile atıklarını yüksek oranda enerjiye çeviren ve fosil yakıtların kullanımını azaltan/kirliliği önleyen, verilerle sabit ülkemizde nadide sektörlerden biridir.Sektörde artarak devam eden iyileştirme çalışmaları ve yatırımlarla en iyi olma tamamlama çabasında olan, Türk Gemi Geri Dönüşüm sektörü bağlı olduğu kurumların desteğiyle daha çok istihdam, katma değer ve hammadde ile ülkesine hizmet etme çabası içinde geleceğe umut ile bakmaktadır. Kamuoyunda yerleşik düşüncelerden biri olan gemi söküm işlerinin 3.dünya ve geri kalmış ülkelerde yapıldığı tezi, 2017 yılında Avrupa Birliği bayraklı yıllık 2.5 milyon ton geminin Avrupa Birliği ülkelerinde sökümü için gösterilen çabalar /çalışmalar ile sona ermiştir. Sektörün 2018 hedefi 1 milyon tondur. “diye konuştu.